Når sparepæren ikke fungerer mere eller går i stykker
Selv om sparepæren har en lang leve tid vil den på et tidspunkt stoppe med at fungerer eller den kan gå i stykker. Når det sker er det vigtigt at vide hvordan man kommer af med den Selv om sparepæren kun indeholder en lille mængde kviksølv (1-5 milligram) skal den skal behandles som miljøfarligt affald. Kviksølv kan være farligt for miljøet, hvis det ikke behandles korrekt. Det er derfor et krav at man afleverer de brugte og ituslåede sparepære på en genbrugsstation, med mindre kommunen tilbyder en anden ordning. Nogle steder kan man aflevere sparepærer til f.eks. Miljøskabe og til Miljøbiler.
Det vigtigste er, at de brugte sparepærer ikke smides i skraldespanden. Helt op til 98 % af materialerne (f.eks. kviksølv, lyspulver, glas og metaldele) kan genanvendes - blandt andet i forbindelse med produktion af nye pærer.
Den lille mængde af kviksølv i sparepæren betyder også at det er vigtigt at håndtere pæren rigtigt, hvis uheldet er ude og glasset knækker eller splintres. Husk at lufte ud inden man starter rengøringen og lade vinduet stå åbent både under rengøringen og et kvarter efter. Under rengøringen er det tilrådeligt ikke at bruge støvsuger eller kost, da det kan sprede kviksølvet i lokalet. Beskyt hænderne evt. med gummihandsker. Stumperne samles i en lukket beholder og de helt små stykker kan evt. tørres op med køkkenrulle eller opsamles med et stykke tape. Alle rester, brugt tape, papir, hansker evt. støvsugerpose samles i en lufttæt pose el. Beholder afleveres ved en genbrugsstation.
Vær opmærksom på efterfølgende at luft godt ud.
Når Halogen og lysdioder ikke fungerer eller er gået i stykker
Da hverken LED eller halogen indeholder kviksølv skal de ikke behandles som miljøfarligt affald. Det anbefales, at de afleveres på den nærmeste genbrugsstation, så materialet kan blive håndteret korrekt og genanvendt så vidt muligt til gavn for miljøet. Og selvfølgelig vær opmærksom på, at hvis de går i stykker kan være glasskår man skal være opmærksom på.
Læs mere om anbefalingerne på www.paerdygtig.dk
Tilbage til lær om lys